Hikvision оповестиха няколко важни промени в новите ревизии на фърмуера на безжичните си модели. Към момента промените засягат два от моделите на марката. Става дума за DS-2CD2041G1-IDW1 и DS-2CD2141G1-IDW1, които имат хардуерна ревизия с индекс „D”.


От информацията на Hikvision става ясно, че DS-2CD2041G1-IDW1 и DS-2CD2141G1-IDW1, които имат хардуерна ревизия с индекс „D” не поддържат добавяне в облачната услуга HikConnect през безжичния си интерфейс.


За тези камери, добавяне в HikConnect е възможно или през жичния си интерфейс или чрез използване на NVR.


Хардуерната ревизия е обозначена на етикета на опаковката на камерите, изнесена отстрани на самия модел.


Промените се отнасят само за Wi-Fi свързаността между камера и рутер и достъпа до тях през облачната услуга Hik-Connect.


Какво означава това за клиентите, които ще закупят или вече са закупили тези модели?


Има няколко варианта, които по-подробно ще обясним по-долу.


  1. Статично ИП от доставчик на интернет.


В този случай камерите ще могат да бъдат ползвани с връзка през Wi-Fi, като за целта в настройки на камерата трябва да бъде зададено статично ИП от локалната мрежа. След това в настройките на рутера трябва да се отворят и пренасочат към това локално IP трите порта на камерата (554, 80, 8000)


  1. Реално, тоест видимо външно IP от доставчик


В този случай камерата ще може да бъде ползвана с Wi-Fi свързаност към рутера като се направят необходимите настройки описани за ситуацията със статично IP


  1. Динамично IP


В тази ситуация ползването на безжичният интерфейс, тоест Wi-Fi връзка между камера и рутера и наблюдението им през приложението Hik-Connect няма да бъде възможно.


Какво значи IP адресът ви да е динамичен?


Най-общо казано, когато един адрес е динамичен, то при рестарт на рутер или друг мрежови комутатор, който не е задължително да е крайно устройство, тоест да е в дома ви, адресът ви да се променя.


Какво може да се направи в случай, че вашето IP е динамично?


Като начало да посочим случаите, в които IP адресът е динамичен.


Най-често такъв може да бъде при ползване на интернет от мобилен доставчик с така наречените бисквитки или рутери със слот за SIM карта. Не са рядкост ситуации, в които дори LAN доставчици предоставят динамичен IP адрес на клиентите си.


В ситуация с динамичен IP адрес ако държите да ползвате Wi-Fi връзка между камера и рутер ще се наложи да закупите NVR рекордер. Тогава ще може да ползвате Hik-connect, тъй като ще добавите в приложението сериен номер на NVR-а, а не на камерите


Друг вариант е ползването на Wi-Fi NVR Hikvision. Тогава камерите ще се свържат безжично към него, а той ще бъде устройството, което ще добавите в Hik-connect акаунта си.