Сред основните проблеми при изграждане система за видеонаблюдение в отдалечен район е осигуряването на захранване. В такива ситуации единственият вариант е система със соларни панели. Но кога е удачно да обмислим вариант за подобен тип захранване?

Все по-често имаме запитвания от клиенти, които не просто се нуждаят от охранителни камери в отдалечени точки, в които няма достъп до електричество, но и такива търсещи мобилност на системата. Строителни обекти са най-честите случай, в които трябва да се търси мобилност комбинирана с автономност на системата.

Как да действаме в подобни случаи?

Като начало трябва да сте на ясно колко камери ще са ви нужни за обекта. Важно е да помислите в колко точки ще ги разположите. Тук правим уточнението, че точката на монтаж на камерите е и точката, в която ще се разположи системата за соларно захранване.

Какво предлагаме ние от ЕМ БИ ВИЖЪН?

Специално за тази част от нашите клиенти проектирахме и разработихме модулна система за соларно захранване. По този начин едновременно даваме решение на проблема със електрическото захранване на камерите, а от друга гарантираме мобилност на системата.

Какво всъщност значи модулна система?

Това е система, която е събрана, свързана и готова за ползване. Поръчвайки соларно захранване от нас вие получавате всичко, което е нужно за неговата инсталация, в това число и крепежните елементи нужни за инсталация.

Какво включва соларното захранване?

В модула за соларно захранване на охранителни камери са включени 2 соларни панела, всеки по 100Wp, стойки за монтаж на панелите, необходимите конектори, влагоустройчиво табло, допълнителен захранващ блок за резервно захранване, рутер, инвертор, акумулатор.

Как да сте сигурни, че модулът за соларно захранване ще е подходящ за вашите нужди?

При разработката на соларния модул за захранване сме помислили и за това. Ние знаем, че всеки обект е специфичен, нуждите на всеки клиент различни. Модулното соларно захранване, което предлагаме позволява да бъде адаптирано. Това означава, че позволява монтаж както на стълб, така и на стена или покрив. Разбира се, ние ще направим нужните модификации по конструкцията за да я адаптираме към вашите изисквания.

Имате притеснение относно монтажа?

Монтажът не може и не бива да бъде повод за притеснение. Модулът е събран по начин лесен за инсталация. Да, това значи, че човекът, които ще инсталира е нужно да притежава определени технически знания.

Ако смятате, че не разполагате с нужните умения или просто времето ви е ценно, то ние можем да ви предложим и монтаж. Всичко, което трябва да направите е да се свържете с наш консултант и да обсъдите вариантите и ние ще ви изготвим оферта.

Техниката има ли гаранция?

Да, разбира се. В конкретният случай всички компоненти на системата като инвертор, акумулатор, рутер и захранващ блок са с гаранция при стандартни гаранционни условия като за всеки друг уред или система.

За колко време се изпълнява поръчка?

След като сме обсъдили всички ваши изисквания към системата и сме уточнили детайлите по нея ще ви бъде направена оферта. Асемблирането на модула за соларно захранване отнема между 3 и 7 работни дни след получено плащане по оферта.

Това време е необходимо не само за физическият монтаж на самата система и събиране на всички нужни компоненти, но и да бъде тествана. Всеки модул, който доставяме на наш клиент задължително минава през тестове в рамките на поне 24ч. Този тип тестове са нужни за да можем да гарантираме правилно функциониране на издаден към всеки наш клиент соларен модул.

И все пак какви камери могат да се ползват със соларно захранване?

Реално погледнато няма някакви ограничения за вида камери, които могат да се захранят със соларна система.

Ако трябва да си позволим да дадем лично мнение, то винаги съветваме клиентите да обмислят вариант, при който ще се инсталират IP камери със слот за карта памет. Причините за това са няколко.

От една страна IP камерата позволява директно стриймване на видеото през интернет и онлайн достъп до системата. Това е възможно благодарение на предвиденият от нас рутер, който позволява ползване на флашка с мобилен интернет на някой от операторите на мобилни услуги в страната.

От друга наличието на слот за карта памет осигурява възможност за запис на заснетото от камерите без необходимост от рекордер. А това е от изключителна важност, защото добавяне на рекордер би значело още един, при това сериозен, консуматор в цялата система.

Дали камерите ще са статични или управляеми (PTZ) не е от значение. Важен е техният брой. Соларното захранване, което предлагаме е изчислено да може да захрани и поддържа системата работеща с до 4 камери, всяка с нощен режим до 40м, за период до 48ч в условия на пълна липса на източник на енергия. Или с други думи, ако приемем, че в рамките на 48ч няма никаква слънчева светлина, то камерите ще продължат да работят.

Надяваме се с написаното до тук да сме ви помогнали да си отговорите на по-голямата част от въпросите, които имате свързани с осигуряване на соларно захранване за система за видеонаблюдение.


В случай, че имате други въпроси, не се колебайте, а се свържете с наш консултант за допълнителна информация и оферта